Rit divdesmitā diena kopš kara sākuma Ukrainā. Ik dienu no kara bēgošo Ukrainas valstspiederīgo skaits palielinās. Pieaug arī vajadzība pēc palīdzības un atbalsta.

Vēl vakar Ventspilī bija reģistrējušies 199 patvēruma meklētāji no Ukrainas. No tiem 133 mitinās Ventspils Augstskolas dienesta viesnīcā, savukārt 18 – Ventspils novadā. Katru dienu ierodas arvien jauni patvēruma meklētāji. Vēl aizvien tās lielākoties ir māmiņas ar bērniem un seniori. Cilvēki ir dažādi, un atšķirīgas ir viņu vajadzības. Piemēram, tie, kuri paguvuši, vēl Ukrainā esot, iekrājumus izņemt skaidrā naudā, vēl aizvien nevar samainīt ukraiņu grivnas pret eiro. Ukrainas banku emitētās Visa un MasterCard norēķinu kartes Latvijā darbojas, bet valūtas maiņas pakalpojumus Latvijā sniedz privāti uzņēmumi, kuri karā iesaistīto valstu valūtas nelabprāt maina pret eiro, jo nav skaidrības, kāds ir objektīvs kurss. Iepriekš izskanējusi neoficiāla informācija, ka mūsu pilsētā to var izdarīt uzņēmumā Industra Bank Talsu ielā 17, bet, zvanot pa bankas informatīvo tālruni, Ventas Balss noskaidroja, ka šajā bankā ukraiņu grivnas nemaina. Latvijas Banka informē, ka šobrīd Ukrainas grivnas ierobežotā vērtībā maina vairāki uzņēmumi, bet nevienam no tiem Ventspilī savas filiāles nav.

Ventspils ukraiņu kultūras biedrības Kobzar vadītāja Marija Antonova norāda, ka šobrīd neviens no patvēruma meklētājiem ziedojumu centrā Ventspils atbalsts Ukrainai ar šādu jautājumu nav vērsies. «Mums gan lielākoties ir tā – problēma vēl nav paguvusi parādīties, kad mums jau ir tai risinājums.» Naudas maiņas jautājums aktuāls ir arī citās Latvijas pilsētās, kā arī citās valstīs, kur uzņem patvēruma meklētājus no Ukrainas. Ventspilī Ukrainas valstspiederīgo ģimenes šobrīd tiek nodrošinātas gan ar pajumti, gan ēdienu, apģērbu un higiēnas precēm. Protams, šiem cilvēkiem ir arī citas vajadzības. Šobrīd ziedojumu centrā aicina ziedot skolas somas un kancelejas preces skolēniem. Kā arī lūdz ziedot krāsas, otas, papīru un molbertus vairākiem talantīgiem ukraiņu bērniem, kuri drīzumā apmeklēs mākslas pulciņus.

«Nekad neviena lieta, nekāda palīdzība nav lieka! Ja kaut kas nenoderēs ukraiņu cilvēkiem, tad nogādāsim to uz bērnunamu,» skaidro Antonova. «Šobrīd nepieciešami arī bērnu ratiņi, jo ir māmiņas ar pavisam maziem bērniem. Trūkst arī gulēšanai nepieciešamo lietu – spilvenu, segu un gultasveļas. Ja kādam ir kāds mazs ledusskapis darba kārtībā, – tāds ļoti noderētu ģimenēs, kur ir mazie bērni. Arī kāda veļas mazgājamā mašīna būtu nepieciešama, jo cilvēki tur paši sev mazgā drēbes un gultasveļu. Lielajiem puišiem ļoti vajadzīgi ir sporta tērpi un apavi – 45. un 46. izmēra,» vajadzības uzskaita Antonova. Viņa ir ļoti pateicīga visiem, kas iesaistās, un vēl aizvien aicina nākt uz ziedojuma centru Andreja ielā 11 visus, kas vien vēlas palīdzēt. Atbalstīt no kara patvērumu meklējošos ukraiņus var arī ziedojot Ventspils ukraiņu biedrībai Kobzar (reģ. nr. 40008029184), norēķinu konts: LV91HABA0551046952878. Kā maksājuma mērķi norādot: ziedojums ukraiņu ģimenēm. Šobrīd finansiāls atbalsts ir tiešām ļoti nepieciešams, jo starp patvēruma meklētājiem vairāki ir tādi, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība un medikamenti.

Šobrīd no ziedojumu centra uz Ukrainu nogādātas trīs lielas kravas ar saziedotajām lietām, divas no tām aizvestas ar lielajiem Ventspils reisa autobusiem. Viens mikroautobuss, piepildīts ar ziedojumiem, šobrīd ir ceļā uz Ukrainu. Baptistu draudzes mašīnas pirms došanās ceļā, lai atvestu šeit kara bēgļus, tika piepildītas ar saziedotajām lietām. Ziedojumu centrā Ventspils atbalsts Ukrainai bez Marijas Antonovas ik dienu strādā arī citi brīvprātīgie. «Mūsu komandā katrs pilda savu darbu. Mums ir Sanita Petere, kura centra darbību koordinē no pirmās dienas, Agnese Pastare, Dace Kalsere no Tūrisma informācijas centra un daudzi citi zelta cilvēki. Ļoti iesaistās arī ukraiņu meitenes, kas dzīvo dienesta viesnīcā,» stāsta Antonova. «Pašvaldības atbalsts ir nenovērtējams,» stāsta Kobzar vadītāja. «Mums viss izdodas un izdosies arī turpmāk. Mēs esam vienoti līdzjūtība un sirsnībā. Tas viss mūsu ventspilnieku sirdīs ir!»

Galvenā rūpe ir par cilvēkiem
Aivars Lembergs,
Ventspils domes deputāts

– Šobrīd Ventspils valstspilsētas pašvaldības galvenā rūpe ir patvēruma meklētāju ikdienas dzīves nodrošināšana. Ventspilī ieradušies trīs paaudžu cilvēki, kuriem nepieciešams nodrošināt vietas gan bērnudārzos, gan izglītības iestādēs, ar iespēju mācīties arī attālināti, gan brīvā laika pavadīšanas vietās. Tāpat jārod iespējas strādāt pieaugušajiem, lai tie spētu pilnvērtīgi nodrošināt sevi un ģimeni. Ir arī seniori un cilvēki ar īpašām vajadzībām, kuriem, neapšaubāmi, ir savas vajadzības. Visiem šiem cilvēkiem jānodrošina vieta dzīvošanai, ēdināšana, sociālā palīdzība, transporta loģistika, tāpat pašvaldībai jāveido arī budžeta rezerves. Pašvaldība šobrīd apzinājusi iespēju uzņemt ap 600 patvēruma meklētāju, paredzot tiem nodrošināt visu nepieciešamo. Citiem vārdiem sakot – šajā brīdī galvenā rūpe ir par cilvēkiem.

Mana pozīcija ir stingra – karš Ukrainā ir jāpārtrauc un kara vietā jābūt sarunām. Par šādu manu pozīciju es saņēmu asu publisku kritiku, kā arī draudus izslēgt mani no biedrības 4. maija Deklarācijas klubs, bet Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes deputāts Bruno Jurševics (JKP) apsaukāja mani par mēslu. Man ir patiess prieks, ka ar savu pozīciju neesmu vientuļš. Arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclers Olafs Šolcs ir par sarunām – Vācija un Francija pieprasīja no Krievijas tūlītēju uguns pārtraukšanu un uzstāja, ka vienīgais risinājums šai krīzei rodams sarunu ceļā starp Ukrainu un Krieviju. Godātie mani kritizētāji un apsaukātāji – vai jūs arī Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Vācijas kancleru Olafu Šolcu nosauksiet par mēsliem, jo viņi kara vietā vēlas sarunas?

Lasi vēl

Komentāri (51)

  • -4
    ayk 15.03.2022, 16:38:42

    Ja nebūtu pēdējās rindkopas, būtu normāls raksts.

  • -3
    .Nahs Nahs 15.03.2022, 17:47:30

    Bet Jurševicam 100% taisnība.

  • 0
    KRX 16.03.2022, 15:43:22

    Gribētos pielabot - pēdējās 2 rindkopas ir pilnīgi liekas.
    Bet saprotu. Nodevas.

  • -10
    Elviss22 15.03.2022, 16:59:23

    Lai arī kā man īsti Lembergs nepatīk, bet šoreiz es pilnīgi piekrītu viņam.

  • -2
    Pornieks 15.03.2022, 17:36:32

    Ļoti vajadzīgs atbalsts bēgļu centram Rīgas Kongresu Pilī :
    https://jauns.lv/raksts/zinas/492719-riga-pie-beglu-centra-kongresu-nama-izveidojusies-gara-rinda?utm_source=inbox.lv&utm_medium=export&utm_campaign=Links-in-partner-sites

  • -3
    yolo 15.03.2022, 18:06:42

    Nu tas ir viens pamuļķis… Nezin kā nu savādāk izlocīties kā atkal visu sagrozīt. Ne jau par ieteikumu vest sarunas kāds kaut ko pārmeta.

  • -2
    Larijs Kukarans 15.03.2022, 19:12:58

    Uzreiz saku,karš tas ir briesmīgi,bet tam visam ir arī otra puse.Skatos cik naski palīdzat iebraucējiem,būtu tā palīdzējuši savējiem,kam ir galīgi švaks materiālais stāvoklis.Pirmajā vietā ir jābūt savējiem!!!Pēc tam,ja esam tik bagāti,lai varētu kādam palīdzēt,tad jā,palīdzat.Šis man atgādina krievu laikus,izrādīšanās,redz,kā mēs palīdzam ārzemniekiem,savējie lai staigā ar nabaga tarbām pa sociālajiem dienestiem,galvenais palīdzam bēgļiem.Cik vēl būs problēmas ar viņiem,par maz mums to iebraucēju(brucēju).Nu varat riet uz mani,jo taisnība nevienā laikā un iekārtā nav celta godā.

  • -2
    Aigars G. 16.03.2022, 00:47:26

    Vēl jau arī ,ka viņiem uzreiz piešķir visus pabalstus-atbalstus ,savukārt vietējiem ,lai ko saņemtu ir ilgstoši jāstaigā pa Latvijas birokrātiju kantoru gaiteņiem.Cik dzirdēju Rīgā tiem ukraiū egļiem uzreiz arī sabiedriskais transports bezmaksas.

  • -8
    Kļumpats 16.03.2022, 11:02:24

    Kaut uz sekundu iedomājies sevi to cilvēku vietā, kuri vienā brīdī ir zaudējuši visu.. Kāda viņiem bija izvēlē un kādas mums ir tiesības kaut ko te vēl izvēlēties? Labi pārtikuša cilvēka spriedelēšana... Turklāt tevi pašu pieņēmusi sveša valsts un pieņēma brīdī, kad tev savās mājās neklājās labi, vai ne? Tā klaigāšana, ka jāpalīdz vispirms savējiem, pa lielam ir nostāšanās pret Ukrainu šajā karā. Citiem vārdiem sakot, tu un citi atzīsti, ka var tak viņi visi tur iet bojā, lai tik netraucē mums dzīvi.

  • -1
    Aigars G. 16.03.2022, 13:42:28

    Kapēc Neiman Latvijā sajūta ka tā vairs naf LV ? Visur tik UA karogi.Vai nezin likumu ka Valsts karogam ir priekšrocība ? Kāpēc tad ''dzižbagātā'' LV vienmēr ir pirmā caurumā līdējā bez ziepēm visās ģēlās?Briselē vel tik iedomājas,ka varbūt isdarīt šadi?,ka LV jau klāt ar izkārtu mēli un auro mēs mēs esam uzreiz visam gatavi. Savas mājas sakārtot nevar,cilvēki savēji mirst nesaņemot palīdzību nekādu taču jā mēs citiem uzreiz varam palīdzēt,mums vienalga kas notika citās valstīs Jemenā piemēram,Afganistanā,jo mūsu saimnieks ASV mums nelika locīties tad par cik pats tur bija iebrucis. Kapēc kad notiek kari citās valstīs LV tad neko nesaka ? Pat muļķiem ir skaidrs,ka tas kas notiek ir kārtējais plāns.

  • -1
    Partijas Biedrs 15.03.2022, 19:54:18

    https://kavkazcenter.com/russ/content/2022/03/14/120568/eks-komanduyuschij-britanskoj-armii-predlozhil-unichtozhit-putina.shtml

  • -1
    A.n.i.t.a 16.03.2022, 05:39:22

    Gluži kā vecajos padomju laikos, iebrucējiem viss un uzreiz, vietējie pagaidīs. Tad kāpēc nelaida un nesaņēma ar tādu pompu tos,kuri pār Baltkrievijas robežu centās tikt Eiropā??? Kā var redzēt , šajā gadījumā ,vairums no tiem miljoniem bēgļu, tēmē tieši tālāk par Latviju, protams, daļa paliks ilgi šeit, jo daudziem ir radi un paziņas vēl no PSRS laikiem, no "gucuļu" laikiiem ....Lai nu Dievs dod ,ka karš beidzas un iestājas miers! Lielvaras cenšas sadalīt pasauli, bet ,kā allaž, cieš cilvēks parastais un tik velk dzīvi un savelk jostas arvien ciešāk.

  • -7
    Kļumpats 16.03.2022, 10:58:52

    Kas tāds traks notika Baltkrievijā, ka tiem cilvēkiem bija jābēg un nelikumīgi jāšķērso robeža? Pie tam vienu daļu humānu apsvērumu dēļ uzņēma - tātad tos, kuriem tiešām bija nepieciešama palīdzība. Kā var salīdzināt nesalīdzināmas lietas, nekā nevaru saprast? Ticu, ka drukas kļūda, bet "iebrucēji" pa lielam saņem to pašu palīdzību, ko vietējie, cita runa ir par izmitināšanu, ēdināšanu, pie kā viņi nekā citādāk šobrīd tikt nevar, kā vienīgi palīdzības veidā.

  • -1
    Nobody 16.03.2022, 08:29:40

    Kā slīkonis pie salmiņa.
    Šitam lielummānija vismaz. Te sevi ar Navaļniju salīdzina, te citus dižgarus piesauc. Tā ir, ka pats nekas nav.
    Cietumnieks ar īpašām vajadzībām.

  • -2
    Kriska 16.03.2022, 10:27:03

    Daudziem šeit piekritu. Pensionāru biedrībā Liedags tika skaidrots, ka viens no nosacījumiem par dzīvokļa uzturēšanas pabalstu ir ja dzīvoklis nav lielāks par 32m2. Sanāk tā , ka vecam cilvēkam, kurš visu mūžu nodzīvojis 2 istabu dzīvoklī , jāmaina dzīvoklis uz mazāku . Cik tas izmaksās? Ņirgāšanās!!!

  • -7
    Kļumpats 16.03.2022, 11:03:26

    Kāpēc vecam cilvēkam nav jāpielāgojas savām iespējām, bet, piemēram, jaunai ģimenei ir?

  • -1
    Aigars G. 16.03.2022, 13:57:51

    Neiman,kapēc vecam cilvēkam,kurš visu dzīvi smagi iespējams ir strādājisun tādu bija lielāka daļa savulaik,sabojājis veselīb,maksājs nodokļus,būtu jādzīvo suņbūds lielum dzīvoklī?Tu ar tād vecumdien vēlies,ka to atbalsti? Laikam jau savus vecākus ar ragaviņām uz mežu aizvedi.

  • -1
    Vpr 16.03.2022, 16:34:51

    > Sanāk tā , ka vecam cilvēkam, kurš visu mūžu nodzīvojis 2 istabu dzīvoklī , jāmaina dzīvoklis uz mazāku

    Lembergisma patiesā seja.

  • -8
    Kļumpats 16.03.2022, 16:43:52

    Vrp, pirmkārt, tev vispār nav sejas.
    Otrkārt, apstākļiem ir jāpielāgojas ikvienam. Vai tad runa ir par gadu skaita saistību ar dzīvojamo platību, vai rocības? Katrs var gribēt dzīvot muižā, palmu ielokā un ar baseinu pagalmā, bet vēlmēm diemžēl ir jāsakrīt ar iespējām. Pilnīgi visā.
    Treškārt, vai tad pensiju nosaka pilsēta, Lembergs un lembergisti? Pilsēta var noteikt savas sociālās palīdzības veidus un apjomus, tas arī viss. Un ir visai loģiski, ka to piešķirot tiek ņemtas vērā arī detaļas. Domā pareizāk būtu, ja, piemēram, miljonārs, kaut vai caurbiris, bet ar ciešamu pensiju, saņemtu pabalstu, lai piekurināti simtiem kvadrātu lielu namu?

  • -2
    Nobody 16.03.2022, 12:36:14

    Lembergiem svešu naudu viegli bārstīt un izdāļāt!

  • -8
    Kļumpats 16.03.2022, 13:04:25

    Kāda sveša nauda , kādi lembergisti? Cilvēki privāti daudz ziedo, uzņēmēji ziedo, palīdz arī citādāk. Tu jau palīdzēji?

  • -2
    Larijs Kukarans 16.03.2022, 13:50:40

    Pēter,es aizbraucu,jo latvija ir nolaista līdz kliņķim,es netaisos strīdēties,nav jēgas.Jautājums ir,kāpēc latvijai vajag šos cilvēku pūļus?Cik ir bijuši spiesti aizbraukt no Dzimtenes,jo nevarēja savilkt galus kopā?Varbūt labāk darīt tā lai latvieši atgriežas,neviss atkal svešinieki sabrauc latvijā.Mums par maz viņu ir?Un beidz dziedāt pakaļ valdošās kliķes politikai,es to nedaru,bet tu to dari,un saņem par to naudu.Man tas nav pieņemami laizīt,pats zini ko.Tad būtu paklusējis vismaz,ak jā,man vecuma marasms,aizmirsu,ka tu par to saņem naudu.Un paliksim pie tā,tu it kā pie savām domām,es pie savām.Laiks rādīs kuram taisnība.

  • -7
    Kļumpats 16.03.2022, 15:02:04

    Tad paliksim pie savām domām, vai tomēr nedrīkst palikt pie savām domām, lai Larijs neizsecina , ka kaut kas tiek laizīts?
    Sekla spriešana - gan par palīdzību ukraiņiem, gan par viedokļu atšķirību.

  • -1
    Nobody 16.03.2022, 13:51:45

    Nu tak ne jau Lembergisti (visa tā varza ar aivariem, ligām, anrijiem un tamlīdzīgiem) tās skolas cēluši ne bērnudārzus par savu naudu, ne ko citu, ko dāsni izdala!
    Par karogiem Aivaram piekrītu. Izskatās, ka ukraina mūs okupējusi , ne tikai pārventas lielā daļā kā PSRS laikos :)).

  • -1
    kaktuss 16.03.2022, 13:54:16

    Būtu ar tādu entuziasmu savējiem palīdzējuši.

  • -9
    Marta P 16.03.2022, 14:12:40

    Nu jau nu jau , vai tad par maz Ventspilniekiem visāda sociālā palīdzība , tik daudz pabalsti , kā Ventspilniekiem , man liekas nav nevienai LV pilsētai. Un tu nevari salīdzināt - cilvēkus , kuri bēg no kara šausmām un ir iemesti svešā vidē, ar vietējo , kurš zina valodu un ir visas iespējas pašam savu dzīvi sakārtot.

  • -1
    Aigars G. 16.03.2022, 14:22:08

    Nemelo Marta.Ne visi to saņem un arī netiek pienācīgi atbalstīti.Un ukraiņi ir slāvi, zin krieviski un viņus jau pēc MK noteikumiem apkalpo visās iestādēs krieviski.

  • -2
    Nobody 16.03.2022, 13:55:32

    Larij. Tev nenāk prātā doma kā daudziem- aizbraukt uz Ukrainu un iebraukt šeit bez pasītes kā Ukrainas bēglim, trīs mēnešus pilna pansija un viss jauns. Pat peldkostīmus (jaunus tikai) lūdz ziedot... Mēs te uz vietas kopš neatkarības uz humpalām sēžam, bet jāziedo tikai viss jauns!

  • -9
    Kļumpats 16.03.2022, 15:02:49

    Tu esi no tiem, kas vilto marķējumu uz pudelēm, lai tās var depozīta aparātā iebāzt? :D

  • -1
    Nobody 16.03.2022, 14:01:35

    Aigaram piekrītu par karogiem.

  • -10
    Kļumpats 16.03.2022, 14:40:39

    Jums karogi traucē? Nopietni? Sprāgstošas bumbas un spindzošas lodes noteikti traucētu vairāk, padomājiet par to, pirms te čīkstēt. Palīdzības jums par maz? Tad varbūt padomājiet, vai viss izdarīts, pie tās palīdzības tiktu. Ja pat tā, ka ir par maz un gribētos vairāk, vai tas nozīmē, ka nav jāpalīdz nevienam?

  • -2
    Valters 16.03.2022, 16:20:04

    Ļoti nepieciešams palīdzēt krisķinkai, pietrūkst priekš maiz un ūden! Pēter, tu jau ziedoj?

  • -7
    Kļumpats 16.03.2022, 16:44:33

    Te par atbalstu un palīdzību ukraiņiem ir runa. Jau palīdzēji?

  • 0
    Valters 16.03.2022, 17:05:35

    Nē, izvēlos palīdzēt pašu mazturīgajiem iedzīvotājiem. Jau palīdzēju, ja kas.

  • 0
    Kriska 16.03.2022, 17:41:57

    Man nav žēl atdot to, ko man navajag - neder vecumdienās. Izmazgāju , izgludināju un saliku veselu maisi. Tikai nezinu , vai saņēmēji neizmeta ārā, jo jaunas ar birkām nebija

  • 0
    Kriska 16.03.2022, 17:46:18

    Valter, paldies par labo sirdi. Man pagaidām palīdzība nav nepieciešama. Es runāju par kaimiņu, viņam nav ineta, es saņēmu viņa rēķinus un veicu maksājumus. Un zinu viņa mat. stāvokli.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: